There was an error in this gadget

SELAMAT MENGHAYATI!!

Jom menyelami criter2..

Sunday, May 9, 2010

Hari Kualiti 2.

Ya,sperti yg dijnjikn,kami akn brhikayat tntg roti 'Jeep' itu.Nak tau penangannyer??jgn teruja sgt tau!!

Pas zohor sumer brgelimpangan d surau putera.Brmcam2 gaye tidur ditunjukkan oleh mreke d surau tu.Tp oleh krane nk prekse maka ak tak jdi r tido,smbil mngenang jualn yg tak laku,ak menapak mnuju k dorm yg dinamakn VILLA EXCO.Dlm dorm klihatan r bberape EXCO n Ngem pon join gak men game kt laptop.Ak pun trpkir sjenak,"budak2 ni taktau letih k??".Ak pun rse baik mnyegarkn diri dgn mndi drpd ak melingkar kat lantai mcm bberapa org yg mnutup mukenyer dgn buku tp hakiktyer sdang brlayar dlm bahtera mimpi.Pas otak ak asyik meng'komen' bdk2 kat dorm tu j,ak pon mandi la.Selesai mndi,ak bersiap-siap g studi.Berteman kopi radix yg berwap lg,ak mnyelak modul sejarah ak.Tiba2,satu kelibat manusia muncul,Paiq rupenyer.Tgh kami smbg2,muncul la sorang phlawan sejarah yg nme pendeknyer,Lembong.Mkin rancak penyembangan kami nmpaknyer.ak trpkir gak,"biler ak nk wat modul ni ek?".Tp ak truskn mnyembang.
Tibe2,ade r announcement pnggil Zack.ak pun dh tau dah yg roti kami nk smpai.Tunggu punyer tunggu,dtg r Zack mmbawa 16 btg roti john dan sepapan telur.Zack berkate,"nah,ni mak ak blanjer"."Wah,bgus r mak ko.Tp mak ko jer r yg bgus,ko tak pon.haha"ak mnjwab.Zack spt biase buat muke biase akibat dah trbiase.Make,kami pun memulakn misi kami.Setelah Mion dikejutkn drpd tidurnyer,kami pun mnuju k tpak perniagaan.Paiq,Lembong,aku dan Mion bgitu brsemngat memulakan bisnes ptg tu.Tibe2 trpacul prtanyaan ak,"korg tau k wat roti john ni??".Mion pon mnjawab,"aah ye,ak taktau".Paiq ngan Lembong yg pun taktau wat tak amik kesah akan perkara itu,mreke mneneruskn kerje mreke memasang api.Ak pun memanggil Ziff yg sdang brmain bola d alam maya.Die kate die reti wat roti john.tunggu punyer tunggu,dtg r Ziff k tapak perniagaan.Die pun brkate dgn yakinnyer,"ala sumer kn first time wat,jdi pekater kiter try n error jer".Ceh,rupenyer dier taktau gak.Ak pun biarkn diorg try n error wat roti john tu.Smbil wat air Selangor,kami bergelak ketawa psal try n error kami.Ak pun kate kat mion,"weh kiter dh r takder sayur,ko nk msak guner per??".Lalu Mion mngajak ak prgi k sst tempat,rupenyer kami mnuju k Kebun Pengguna d blakang bilik PIBG.Mion mmetik bberape biji cili besar yg ak tgk dh braper bln trbiar pkok'y tak disiram.
Brbekalkn bberape biji cili dan syur yg kami petik tdi,kami pun memulakn misi kami.Ziff mndapt idea utk masak roti john tu.Dier pun memulakan cre yg bru dier trpkir tdi.Ak tak kesah pun,keje ak wat air jer.Smbil diorg msak tu ak g amik air pnas jap nk wat air gule,smbil ak tunggu air panas,ak gtau dak2 yg tgh men bdminton kat court asrama tu,'klau nk roti john g r tepi KOOP".Tp ak tgk cam takder respons j dak2yer,ak pun blik r k tpak bisnes utk smbung wat air.Bberape minit kmudian,sorg bdk dtg.Dier nk bli 1.Seb bek roti dh siap mse tu.Ok 1 dh trjual.Pastu dtg lg,2 org lak.Bli lg.aik,laku lak roti john ni.Tak lame pastu dtg r Paiz bli roti john.Smbil minum ngan mkan,kami buat r bnder plek2 smpai nk pcah prut gelak.Tetibe,bdk yg dtg 1st time tdu,dtg lg,die nk bli lg.Kami pun lyan jer r,'first come,first serve'.Pastu ade r ayah kawan kami nk bli gak.3 skaligus dier bli,alamak klau tak sdap ni naya kami.Tp kami wat gak r.Tak lme pstu,dtg r Zack nek mtor dri Sabak mintak roti yg dier tmph tdi.Oleh krane mak dier sponsor,kami bg free j.
Sorg demi sorg dtg mngunjungi kdai kami,rmai gak yg kater sdap.Bangge Ziff mndengarnyer.Tetibe,klibat sorg mnusia yg kami knal dtg lg.Rupe2nyer bdk yg dtg 1st time n 2nd time tdi dgt lg.Dier kater sdap.Kami pun plek,smbil mghulurkn roti john tu,Mion brkate,"dah2 lpas i jgn dtg lg.Bg org len lak".Bdk tu hanyer tersengih2.Oleh krane kami mnyediekn air free utk form 5,make airnyr cpat hbis.Jdi,sorg kwan kami ni amik straw trus minum dlm bekas air yg besar tu.Kami pun tergelak tgk prangai dier dan brtambh glak lg biler tgk ayah rkan kami yg bli 3 roti john tdi gelak tgk prangai dier.Dah hbis sumer,gliran kami r lak yg mkan.Ak pun kire pndapatn,ader r lbeh kurg rm50 tp dh tolak hrge tong gas,tinggal r RM31.Tp untung tak r pnting sgt.Yg pnting kami gmbire gler mse tu!!Pastu sumer brg2 kami kemas n g r solat Asar.
Jdi klahiran roti john kami tdo dinamakn Roti Jeep krane hasil idea pemasaknyer iaitu Ziff.Ntah biler dier korek idea tu.Bgitulh hri kualiti kami,sungguh KUALITI!!

No comments:

Post a Comment